Afvallen

Veel mensen beginnen met hardlopen omdat het een gezonde manier is van afvallen, een dieet van lekker lopen! En koolhydraten eten is geen probleem maar juist nodig. Met hardlopen verbrandt je namelijk veel calorieen; een stelregel is dat je ongeveer 1 calorie per kilo lichaamsgewicht per kilometer verbruikt. Een persoon met een gewicht van 80 kg die 5 km loopt verbrandt dus 400 calorieen!!

Wil je meer weten over hardlopen en overgewicht?

Hardlopen en afvallen
Als je verder bedenkt dat een volwassen vrouw gemiddeld 2000 calorieen per dag nodig heeft, en een man ongeveer 2500 calorieen, kun je aardige rekensommetjes gaan maken: een vrouw die per week 25 km loopt, verbrandt dus 2000 calorieen, hetgeen dus overeenkomt met de caloriebehoefte van een volledige dag! Geen dieet dus meer nodig met weinig eten als je gaat afvallen door hardlopen…

Vanzelfsprekend gaat deze vergelijking niet helemaal op en zijn er enkele voorwaarden en beperkingen. Uiteindelijk ga je pas afvallen als je structureel meer calorieen verbrandt dan dat je inneemt. Dus als je vijf kilometer gaat hardlopen, en dan een halve liter frisdrank en een lekkere hamburger naar binnen werkt, omdat je honger en dorst van het lopen gekregen hebt, ga je zeker niet afvallen…

En het is ook niet gezond om tijdens en na het lopen helemaal niets te eten, om op die manier zo veel mogelijk af te vallen! Voeding is belangrijk bij het hardlopen. Het blijft belangrijk om goed en gevarieerd te eten, en ook tijdens en na het lopen zijn sportdrank (waar dus calorieen inzitten) en calorierijk voedsel belangrijk om je de nodige energie te geven en aan te vullen. Het innemen van koolhydraten geeft je dus de nodige energie, en als je voldoende loopt gaat de vetverbranding er voor zorgen dat je op de juiste manier gewicht kwijtraakt.

Overigens hoef je niet heel snel te lopen om afvallen te bevorderen: als je een zelfde afstand in een lager tempo aflegt, zul je relatief meer vet verbranden en minder koolhydraten verbruiken. Daarnaast is lang lopen goed om vet te verbranden: in het begin van een loopje zul je relatief meer koolhydraten verbruiken, en pas na een half uur/drie kwartier zal de vetverbranding goed op gang komen. Daarom is een halve marathon, en het oefenen daarvoor, zo’n goede afstand om af te vallen! Als je lang loopt kan het vetverbranden overigens uren doorgaan nadat je gestopt bent met lopen…

Wat verder nog belangrijk is, is om veel water te drinken tijdens het lopen. Water helpt om je metabolisme te bevorderen, hetgeen dus belangrijk is om af te vallen. Een glas (lauwwarm, niet koud) water voor het hardlopen helpt goed, en ook tijdens en na het hardlopen (de rest van de dag) moet je veel water blijven drinken.

Hardlopen en overgewicht
Snelle resultaten hoef je overigens niet snel te verwachten; ten eerste duurt het voor mensen met overgewicht (overigens voor alle beginners) enige tijd voor je genoeg kilometers kunt lopen om echt af te gaan vallen. En in het begin van een hardloopcarriere wordt vet omgezet in spieren, en aangezien spieren zwaarder zijn dan vet werkt dat ook niet positief op het gewicht. Maar als je eenmaal genoeg loopt, is het zo verslavend dat het vanzelf gaat!

Tenslotte moet je wel je lichaam in de gaten houden. Te snel te veel hardlopen om maar af te vallen kan blessures opleveren, en dan ben je nog verder van huis!

Kortom, hardlopen is een prima alternatief voor een dieet om afslanken te bevorderen, als je het structureel en lang genoeg doet, en daarnaast gezond en genoeg blijft eten en veel water blijft drinken. En oppassen voor blessures!